ЖАЗ, БЛУС И ЛАТИНО СЪБИРА ХУДОЖНИЦИ, ЖУРНАЛИСТИ И ХАКЕРИ В “ПИЯНО БАР”

Бургас. Жива музика, джаз, блус и латино събира бургаски художници, писатели, журналисти и компютърни маниаци в “Пияно бар” при Евгени. Тук е мястото, където човек може да научи коя е била последната сензационна хакерска атака, коя е най-новата излязла книга и дори какво ще пише в утрешните вестници. Отскоро новата придобивка на заведението е живата музика всяка сряда. Единственото забранено нещо в “Пияно бар” е чалгата.

“ОТКАЗАХ 200 ЛЕВА, ЗА ДА ПУСНА “ЛЕКА” ЧАЛГА”
Може да се каже, че девизът на бара и клиентите му е “Без чалга”, разказва собственикът Евгени Манов. За да не изневери на принципите си наскоро той отказал 200 лева. Клиент на заведението предложил на Евгени да направи сметка за две стотачки, ако му пуснат “лека чалга”.
Музиката, която се слуша в заведението е джаз, латино и блус. Снимките на известни блусари и джазмени висят по стените на бара. Те са извадени от интернет лично от собственика на “Пияно бар”, похвали се самият той. “Ровенето” из сайтовете и Интернет е втората слабост на Евгени Манов след журналистиката. В местен бургаски вестник той работи като страньор и води страница “Маниаци” за компютърни новости”.

КОМПЮТЪР ЗАМЕСТВА МУЗИКАЛНАТА УРЕДБА В БАРА
Барът на Евгени е може би единственият в страната, където на мястото на музикалната уредба стои компютър, който избира и музиката. “Хвърлил съм вътре 500 часа музика от дискове. Компютърът сам си селектира парчетата. Задал съм му програма първо да пуска латино, после блус и накрая джаз парчета и после пак същата последователрост”, обяснява Евгени. Хитростта с компютъра той измислил, за да няма сърдити клиенти защо не пуска техните любими парчета пък и не е необходимо някой постоянно да сменя или обръща компакт дисковете.
Освен за музика обаче компютърът в заведението служел и за по-сериозни работи. Собственикът в бара често работел там по поръчки от рекламни агенции.

СПИРТ ЗА ГОРЕНЕ СЕ ПРЕДЛАГА НА ОТБРАНИ КЛИЕНТИ
Едно от “изисканите” питиета в “Пияно бар” е спирт за горене. Евгени увери, че 50 грама от него се предлагали само на клиенти. То стои на видно място на зад барплота има синкав цвят и е в бутилка с надпис “Спирт” , каквато може да се намери почти във всяка железария. “Всъщност, това е специален коктейл на заведението, но пропорциите няма да ви ги кажа. Те са тайна”, обясни Евгени Манов. Освен спирта за горене най-много вървели водката и джинът, а отскоро горещото време увеличи поръчките и за бира.

ВСЯКА СРЯДА БУРГАСКИ ГРУПИ СМЕНЯТ СВЕТОВНОИЗВЕСТНИТЕ БЛУСАРИ И ДЖАЗМЕНИ
Отскоро в “Пияно бар” има нова придобивка. Всяка сряда бургаски групи и формации ще звучат на живо вместо записите на световноизвестните блусари и джазмени. Засега има договорка с “Daskal’s blues”. “Може да се преведе като учителски неволи”, пошегува се барабанистът на групата Мишо. На басите е Калоян , а на соло-китарата-Ивайло. За тартор на групата се посочва Иво, който е преподавател по английски в Бургас и най-запалените му фенки вероятно ще станат неговите ученички.
За шоуто си в сряда четиримата са сложили такса от 2 лева, която обаче едва ли ще стигне и за по две питиета за членовете на групата. “Свирим за удоволствие”, казва Мишо.
Евгени се похвали, че има уговорка с още една формация, която изпълнява джаз, латино и блус. Така можело да се направи два дни от седмицата да има жива музика.
Още първата вечер обаче при пробата на уредбите и инструментите веднага пристигна запален по футбола комшия, който категорично заяви, че ще извика полиция малко преди десет, ако “тази аларма” продължава. Долу-горе по това време започваше мача между Португалия и Франция.
Ако комшийската атака срещу живата клубна музика обаче продължи Бургас може да остане само с 1-2 заведения в подобен стил. Другите две места, където чалгата не е на почит и се свири на живо са “Роял” и “Мостика”. Според местни групи музиканти това било крайно недостатъчно за град като Бургас още повече, че тук има доста момичета и момчета, които “просто ги сърбят ръцете” да свирят по такива места. Те направиха сравнение със София, където има доста подобни клубове, превърнали се в любимо място за срещи и обмяна на информация между младите и способни хора от почти всички свери на науката, изкуството и културата.

пепел от рози и блед електрик
Пепел от рози и блед електрик
Нов джаз-клуб в Бургас….

Клуб се създава с традиция … или с приятели
Един млад мъж осъществи мечтата си да събере хората, които го обичат и да им даде това, което те обичат – музика, цвят, шум и дим
Прозорец с райбер и три стъпала надолу …

Попадаме в клуба …
Трите дупки са побрали всеки който е чул или е бил срещнат от чул …
Евгени естествено е в несвяс

Успяваме да седнем по двама на стол, което е по-добре, защото главите са близо и думите се различат ясно
Светлината е забавен ритъм