Марината за бекон

Казах си, че всеки ден ще тургам нещо, което съм научила (считайте налучкала). Маринатата е като сватбата: онези 4 неща, от които помня само нещо синьо.

Та, когато Искра каза: нещо солено, нещо сладко, нещо кисело и още не помня какво, осъзнах, че няма да търся рецепта за марината, която да докараа бекончетата до нещо по-така на вкус.

Бекончета им викаме дома, инак са обезкостени свински гърди, от близкатаа кланица. Още миришат на прясно и ако имате посред лято кисело зеле – не ви е нужна марината.

Тъй:

  • мед за сладко
  • соев сос за солено
  • сок от лимон за кисело
  • и 4-тото са билки: мащерка, малко розмарин, имам в градината.
  • и червен пипер.

Омесва се и се пускат в него парчетата като се бъркат с ръка, за да са равномерно накиснати. Стоят си, докато стоят, и после – на барбекюто.

 

Сироп от бъз, набор налучкани рецепти

Бъз се бере в онова време на годината, в което … успее да цъфне без да е нападнат от различни видове въшки и бубулечки, градски баби и кози.

Ритуалът се изпълнява рано сутрин, непосредствено след първото кафе и назлъндисването, и преди да е станало горещо. Обикновено е около 24 май. Втората част от ритуала е търсенето на предишната рецепта, и неоткриването. Ей сега записваме в блога, всичко ще открием и накрая ще даден feedback за това, който точно сме използвали.

(1) Първи вариант на сироп от бъз (свирчовина) – препоръчана от леля.

40 прясно набрани цвята от бъз
3 л. вода
2 лимона
2 пак лимонтозу (по 10г)
захар  – колкото/ толкова.

Цветовете от бъз се заливат със студена вода, прибавят се лимоните, нарязани на кубчета – големи около 1 см. разтворената в малко вода лимонена киселина.  Оставя се   на хладно място да престои 48 часа, през които се разбърква няколко пъти (5-6 примерно) .

Прецежда се. На 1 л течност – 1,5 литра. Бърка се с дървена или пластмасова лъжица.

(2) Втори вариант на сироп от бъз

60 бр. цвят от бъз
4 пак. лимонена киселина
4 кг. захар
4 л. вода

Накиснете във водата за 24 часа. Цветовете трябва да са покрити докато киснат във водата.  След като изтекат 24-те часа, прецедете течността и добавете лимонената киселина и захарта. Разбъркайте до пълното им разтваряне. Ключов момент обаче е пълненето му в бутилки. Ако искате да го съхраните за по-дълго време, то трябва да спазите едно много важно правило.

(3) Трети вариант на сироп от бъз

бъз – 60 бр. цвят
вода – 4 л
захар – 4 кг
лимонтузу – 4 пакетчета.

Тази последната рецепта я заложихме, защото споменът от последния успешен опит мязаше на нея.

Ще ви снабдим със снимки.

// процедурата е: една бутилка пластмасово с 80 цвята от бъз, 4 пакетчета лимонтузу, 6 литра вода //