САМБА БАР

Противно на мнението, което незапознатите със случая имат за него, Duke Todor се оказа мощен тестер :)) в последната седмица, докато ние, заклетите бегачи на шафетни разстояния линеехме под ударите на грипа (резултат от непозволено спиране на живителните течности), той прилагаше неуморно нашето виждане за антигрипната кампания.
Ето една от неговите препоръка (Duke-а в частност употребява умерено шопска салата и може на око да прецени теглото и +/- 10 гр, също и на сервитьорката):

Спомняте ли си къде е корабчето ( не онова, на което връзваха пионерските връзки, а другото, което се намираше по средата на плажа – от моста към Димо почти до кенефите). Това корабче вече го няма – то изгоря в борбата за приватизация. В интерес на истината гледката не е загубила, и ако застанете на някоя пейка на крайморската алея пед вас се вижда заливът в цялата му прелест.

Злите езици говорят, че през лятото приличното дървено заведение ще смени по наглост на шума разрушената вече плажна дискотека. Смеем да отбележим, че в момента, в който творим това описание музиката е прилична, публиката също, а момичетата са повече от интелигентни. Предизвикват малко неудобство с факта, че връщат рестото на стотинка и човек се чуди дали да им върне 10% ….

Какво се установява при проверка на менюто
# Обикновена гроздова: 0,59
# Пещерска: 0,65
# Домати (салата): 1,10 (за 230 грама)
# Мешена салата: 1,20
# Шопска салата 1,80
(на това място трябва да се отбележи, че шопската тежи половин кило!)
# Загорка наливна голяма: 1,00
# Цаца: 1,29
# Кока Кола 0,59
# Пържени картофи със сирене: 1,39
# Миди с лук: 1,40
# Чай (билков) 0,45
Средно за двама души, за около 2 часа си пригответе 8-9 лева, което е направо постижение.
Освен другите екстри – разни местни величия притичкват по плажа и сеирът е пълен.
В името на честността ще признаем, че мидите воняха на нафта и бях пълни с водорасли и пясък, което е грешка на подрастващите ловци на бисери. Миди се ловят при определени морски условия.
Ех! Дано не се овълчат през лятото и да запазят цените.

БУЛСТАТ: 102645099; Дан Номер: 1021358483
“Груп-55” ООД, Стамболийски 14.

Еврокафе 2002-ра

/2002 godina/
За тези, които не могат веднага да вържат – става въпрос за Клуба на Евролевицата на Гурко горе, преди да се стигне кръстовището с “Демокрация”. Миналата година беше двор с маси и с фонтанче по средата, а от тази година май са сменили собствениците и вече е Мултифункционална кръчма. Първи впечатления придобихме малко преди Коледа – не беше зле.
После около Коледа – пак не беше зле.
После някъде в средата на януари стана много зле, защото явно персоналът не беше изтрезнял и много бъркаше в разни неша, в които не трябва да се бърка.
Инак – има кюмбе (метална печка под формата на две пресечени пирамиди добрени с долните си части. Бумти, та се къса и някои неблагоразумни партийни лидери, седнали на закътано с някои от техните партийни другарки бързо зачервяват бузки.. Лел, как ги хваща понякога.

Кофти в интериора звучат найлоновите перденца, тип “Бюргер” – опит за внушаване на добри хигиенни условия, които не са най-добрият атестат за една кръчма. Нещо не достига на това ЕвроКафе да стане “Истинска кръчма” – виж дефинициите :)).

Последни впечатления – края на миналата седмица (днес сме 20.Март – един ден преди пролетта да пристигне)

Тестващата компания: трима мъже, залагащи на доброто мезе и една жена, която залага на същото. Сериозна агитка, във втората възрастова граница на Маневрата – малко над 24 :))

Плюсове:
Цени: добри
Обстановка: уютна
Ракия: много добра (Поморийска обикновена – абе прави впечатление, че не навсякъде сервират фалшификати! И на Капаните беше гот ракията! – но за това след малко)
Шопска салата: Отлична (т.е. голяма)
Обслужване: добро
Кебапчета: Огромни за цената си (тук се е проявила непредпазливостта на втората възрастова група – :)) А, луда крава?)

Минуси:
Овчарска салата: средна – интерпретация на Овчарска салата (явно ЕвроКафето не разбира, че за салатата по-близо и по-далеч от Европа нема – всинца сме в локвата)
Вместо Яйца – царевица,
вместо шунка – гаден шунков салам. (Това е нещо като Мексиканска, но с чобански привкус)

Обща оценка: Много добра

Ретро клуб БОХЕМИ

Едно сериозно място, непознато за онези, напуснали Бургас преди повече от половин година.
Представете си главната и UNISON (преди известен като Руската книжарница) , който вече не е UNISON, а просто едно кафе …
На отсрещната страна на Главната (Александровска) преди години имаше магазин за платове. След това го направиха кафе, а сега е една мултифункционална кръчма. Естествено, кръчма на Главната никога няма да получи лиценз за Истинска кръчма, защото не отговаря на основното изискване – прилично съотношение цени/манджа и ракия на теферич през сухите дни. През лятото (а тази година и през ранната пролет) навън изнасят маси и столове/пейки, на които млади дами трият кълка в доста добре изглеждащи чичкоподобни Господа.

Вътре е доста мрачно, но пък вторият етаж е с климатик и прави димилника по-лесно поносим
между другото – пилето по френски си струва (поне така каза баш доктора-вирусолог Евгени :). Не си поръчвайте натурален сок, защото вместо него можете да си вземете 120 г. ракия (видно от цените по-долу).
Не е ясно кой пи коняк, но едва ли е от основната агитка, защото (как да ви кажем), ако сте злоупотребявали в ранни ученически години с коняк, никога повече не го поглеждате, камо ли да го пиете.

Справочен материал
чай билков: 0,39
натурален сок: 1,20
коняк Слънчев бряг : 0,69

“М. Новаков” ЕТ,
Бургас, Александровска 46, Данъчен номер: 1021161256, БУЛСТАТ: 102058035Е.

СВЕТЛAНА мултифункционална кръчма

Един нетривиален пример за мултифункционална кръчма.
Засядате в произволен момент

Всъщност това е Онова под Наполи, което се намира на “Републиканска” (наричана престъпно “Симеон”, на участъка между гимназия “Раковски” и “Гурко”) и пред което спират такситата.

Характерно е, че кожичките струват само 1,20, за разлика от други кръчми, където цената скача към 3,00 лв.
След всеки клиент изтръсват покривките, и масите са високи.
Сутрин кафето е превъзходно и си струва през зимата да четете вестникарските глупости сред още 20 души, които вършат същото. Изобщо – създава се атмосфера на разбирателство и всеки се прави, че не забелязва останалите, независимо, че доста комшии са открили Вашата истина. …
Кафето е 0,35; капучиното е 0,70, но чаят е 0,55.
От салатите – Овчарската е много ОК.
Фирмата е: ЕТ “Виктория”, ДН 1021075843, БУЛСТАТ 812088222Е (поне така пише на финансовия бон) 🙂

РИО

Едно добро начало за всяка маневра
Естествено е човек да тръгва с близките нему места
“Рио” е точно долу до офиса ни. На пресечката на “Иван Богоров” и “Оборище” ( 40 метра от отрезвителното и по диагонала срещу малката бензиностанция зад Трета поликлиника). Инак казано – от гимназия “Раковски” към Краставицата – първия ъгъл.
Това обаче са неща, които едва ли описват духа кьошето.
“Богоров” е една от най-прохладните и ветровити улици в Бургас ( с почти директен излаз на море:). През горещите летни дни джин и тоник (непосветените се наливат с бира) са естествен заместител на кафето, което като по правило е отпаднало от лекото ни следобедно меню.
Значи какво е “Рио” – Комбинация между маза и надземен етаж, но много пипнато направени – с вътрешна вита стълба до второто ниво , така че да се качите на закътано и да се надлъгвате до насита с хора, които може и някога да станат ваши бизнес партньори. :)) Отвън не се вижда кой е заседнал над … кафето.
Ако офисът ви е наоколо – раздават таблички, с които да пренесете разлагащите материали.
Като говорим за кафе (ако искате можете да го опитате) и то е добро (поне повече от онова конското в служебното барче на “Озеленяването” или както там наричат смърдялника в партера под офиса ни …)

Титуловани посетители: Светльо Соловьов, Краси (Джонито), нашия Митак (Малкия Хари) и други каубои от бранша. Често отсядат момчетата от СОТ (обикновено след смяна .. и журналистическото братство може да дочуе интересно инфо 🙂

Кафе – 0,30 ст (захар – колкото ви душа иска, ако такава ви е останала).

КИНОТО

за тези, които отдавна за си тръгнали оттук – фоайето на Кино “Септември” вече не е фойае на кино, а фамозна бирария.
За киното се влиза през детската уличка откъм “Малибу”.
Попадаме в “Киното” след небрежен купон, на който сме употребили (в точната последователност): бяло вино, джин с фанта “Лимон”, уиски, червено вино и разни дреболии, които иначе се наричат мезе. Тръгнахме си от купона около 22:30, когато на дансинга се вихреха буйни танци, а на мокрия бар беше останала само ракия (неразпечатани бутилки).
Носим няколко балона с подходящи надписи (например “ЛУКОйл”), които бяха нещо като донори за ожъднялата душа. По улиците ни гледат съ страхопочитание и не смеят да ни закачат.

Момчето, кото ни обслужва има загадъчното име: Димитър Дон (много чаровно джобно гадже, което получи одобренията на дамското присъствие на масата).
Бирата: студена достатъчно, но и разредена също така. Естествено не можем да сме 100% сигурни в това точно твърдение, защото въведението показва, че на този етап на развитието на маневрата всичко е надскочило дребните житейски истини и ние сме между ужаса от употреба на вода (то беше на другия ден) и мъдроста в изказаните приказки. Слух донесе, че може би тази бирария е на Ваклин, обаче не го открихме за коментар. Ако е негова – да вземе отношение по проблемите с водата. Отчитаме, че скоро беше седмицата на водата … но!

Лека подсказка за качеството:
Картофите с хрупкава кожичка са много ОК, особено съчетани с Оня чеснов сос! Закътани долу в менюто, те са трудно видими с просто око и е необходимо специално проучване на ламинираните пожълтели листи.

Картофи “Бейби” – нещо като панирано картофено пюре на топчета – не лошо, но доста тънко за нашия тестващ екип, който да споменем е от трима мъже и три жени – всички ценители освен на хубавото и на мезето.

Ужас изпитахме само в момента, в който установихме, че пейките трудно се местят напред-назад, което за хора, свикнали с удобството е просто кошмарно. Съвет – изберете маса, която е вляво от входа на първо ниво – иначе получавате главозамайване.

След като поискахме от момчето, което сервира автограф, с обещание да го публикуваме в Интернет :)) всяка поръчка хвърчеше на момента. Той като че ли предусещаше всяко наше желание.

Кофти, кофти: от климатика става течение, инак не е задимено. предполагаме, че през лятото ще върви много, но предричаме на Киното съдбата на Океан. (и там Шавата ни е боен другар от детските дни :)).

Цени, меню, съотношение:
Бургаско наливно малко: 0,59
Бургаско наливно голямо: 0,89
Пилешки кожички: 1,99
Безалкохолно: 0,79
каменица наливна голяма: 1,09
Картофи с хрупкава кожичка: 2,59
Картофи “Бейби”: 1,99
Чеснов сос (50 гр): 0,49
Бира Българска (500 мл): 1,29

Обща сума: 20,05 лв (за 6 души, от които един реши да се трови с Кока Кола
Достойно съотношение:
Алкохол 11,11
Други (? – може би салфетки!) – 7,96
Ястия – 0,98 лв

ПЪБ БАР ‘ГРИЛ’

Тъй като маневрата зове, то времето за пре-предаване на тази касова бележка е кратко и емоцията около бившата детска сладкарница на детската уличка е бегла …. утре повече, но във всеки случай чесновите хлебчета с кашкавал са много точно попадение.

Кола кола 0.59
Загорка малка 0.69
Минерална вода бутилка 0.89
Шопска салата 1.99
Картофени крокети 1,99
Кюфте с топено сирене (?, не сме поръчвали) 1.39
Варени зеленчуци 0.99

Фирмата е: “Орхидея Рома” ООД, ДН 1161066245, БУЛСТАТ 102065987Ю (“Александровска”16) 🙂

ОДЕСА (сега Китайски ресторант “Шанхай”)

На излизане от морската градина (по Богориди) – първата кръчма вляво – срещу “Котвата”
Нещо, което малко истински маневра-оператори ще повярват, още по-малко ще разберат. “Одеса”, нашата стара “Одеса” е днес Китайски ресторант “Шанхай” …
Горе, под дървения навес – от външната страна на кръчмата, вместо нанизи от сушени чушки висят кръгли топки в гъмза-червено . Ветераните в маневрата се спомнят как топките бяха едно от виртуалните наказания – малко по-леко от великите сибирски полета.
При огледа на трасето установяваме, че на площадката пред и по протежение на Одеса (днес Шанхай) са изнесени пейки и маси от абаносово дърво. Те са празни … естествено. А някога на терасата на тази кръчма беше любимо място (потайно) на бившите шефове на бившата търговска дирекция на бившето НХК. Ех, имена! Ех, хора!

Ще се престрашим някой път да влезем, но … едва ли скоро.

Маневрата изгражда Деликатен стомах, с редовна дезинфекция.