Хайде лек ден, и … по-леко :)

Оборище мирише на смокинови листа и на още нещо, подобно на цъфнала липа, но не точно :))
/като писах Смокинови листа, та да допълня, че това не е Оня Смокинов лист :)/

Прибирам се, плувайки в бургаски стил, под оцелелите по чудо дървета. Дъсчена пейка, скована от сръчни комшии, докарана в оня син социалистически цвят на Windows 10, побира двама младежи на около 80, седнали на 2 метра един от друг. Две девойки, едната все още напета, само с леко закривяване напред в раменните стави, другата със 110 градусова чупка напред в кръста, кокетно минават по отсрещния тротоар, спирайки закачливо пред зеленчуковия магазин. Те са между 78 и 80.

В Бургас младежите се определят по ленените панталони и бели ленени шапки, обикновено памучна риза в естествено тонове, без онова бонбонено розово, толкова модерно в мъжкия гардероб това лято. Девойките с винаги с направени коси, в бледо синьо или жълтеникаво побеляване, очила с тъмно кафяви кокалени рамки, и рокля със завързано отпред коланче (памучна – басма). Нямам идея що някога толкова обидно звучеше това басма, а гордо – травира. Сега нещата са си по-тамън, само дето цените на тази басма си е … таковата.

Единственото, за което си мисля е, че след 46 метра сменям годишното време, имам около 40 проекта, по които спешно трябва да работя, имам около 200 корена домати за колтучене, почти готов панджар, магданоз, люти чушки и праз за засаждане, и утре е Първи Юли – Джулай монинг, както му измислихме прякор в детските години.

Хайде лек ден, и … по-леко 🙂

математика

:):) колко хубаво, че някой го пише в публичното пространство …

“В нашата държава има, по неофициални данни, около 30 хиляди свободни работни места за IT – специалисти, на които основата им е математиката.”

хем вали, хем не вали

Днес установих, че едни p-n-p-та, полупроводници, дупки, и транзистори са “открити” някъде 50-54 година на миналия век. Демек преди по-малко от век, което изненада древната ми душа, свикнала да се рее нейде в компанията на Конфуций.

При това думата транзистор е възникнала в един ей такъв спонтанен момент на научна социална словоохотливост в мрежова среда, каквата ме обхваща от време на време,
и
оттук насетне Баба Тоца, не знам дали е,но нека е жива и здрава тази жена, за мен се превръща от архаична 30-годишна даскалка по физика в разпространител на новаторски идеи, щото се оказва, че за транзистори съм учила в даскалото не повече от 25 години след създаването им.
И … програмата, по която съм учила май е била по-авангардна от тази, в която все още не се изучава сериозно мултитаскинг и паралелност, които като понятия възникнаха 20 години след транзисторите ..,
Та! Иде реч за реенето на мисълта в плътен въздух, каквато плътност го докарва съде Бургас. Това свободно реене, а може би падане достигна до революционния извод, че Основната задвижваща и поддържаща сила, предизвикваща кръговрата на водата в природата е човешката мисъл. В дъждовно време със силата на кооперираната мисъл викаме пек, а после при пек викаме дъжд. И обратно. За всичко са виновни англичаните, но това по-насетне ще го нищим.

Засега, драги избиратели, установявамт, че на повърхноста на Бургас в Синоптик (Точка) Беге вали, а вътре – не. Илюстациите по-долу. …. … амане тук