10 ноември

Е-е-х! Спомням си! :)) Преди 26 години на днешната дата …

Stoyan Georgiev беше на 10 месеца и 5 дни. Мъж в разцвета на силите си, а Iskra Mihaylova и Gergana Georgieva съответно на 8 и (почти) 7 години. Бях в майчинство, както съм и досега, защото майчинството е неотменим период, в терминологията на математиката се нарича полузатворен/полуоторен интервал.

Дядовци и баби бяха дошли, за да идем с Геша на кино, докато те наглеждат Мускетарите, споменати по-горе. Не помня какво гледахме, но често посещавахме малкия салон на Кино Септември, наречен тогава Студийно кино. Имаше невероятни (сега разбирам, че са били такива) лектории – от Бунюел с Окото и Луната, до … не знам какво. И не само там – и на първи салон, и на втори, и в кино Родина, и в Смирненски, и в Тракия – имаше какво да видиш.

Прибрахме се около 19:30 и влизайки дома, баща ми (мир на праха му) прошепна със смутена полуусмивка (той определено беше объркан от времето човек, който си отиде объркан) “Бай Тошо падна …”. От това аз чух само “.. падна .. ” и се втурнах е стаята, представяйки си разбитата руса муцунка на детенце Стоян, което беше най-потенциално падащия към този момент. После осъзнах какво ми е казал. Тихичко и плахо “Бай Тошо падна …”

Край телевизора седяха … почти мълчейки две двойки възрастни (най-младият на 54 демек в сегашните ми представи Млади, най-възрастния на 63) … Не се радваха, не тъгуваха, не бяха притеснени. Приемаха го като поредния виц за падането на Непадащите.

Като се замисля, действително е виц, обаче …

Да си призная. За нищо, ама нищо на света не бих се върнала в Онова време, за което се говори с носталгия. Само киносалоните ми липсват. Може би, защото съм била в тях, когато се е случило това “Бай Тошо падна …!” (мир на праха му), и те са първият ми спомен в последващите невероятни години.

06:06 ч, обаче, да пием за вицовете в живота … :)) нека ни спохождат от време на време, защо не и днес

:)) Вторник е! След една прекрасна вечер с десетина приятели мога да кажа, че вчера започна една наистина великолепна седмица … и продължава.

Живот и здраве, хубави хора и срещи, входящ поток пари и усмивки!