Великден и печено агнешко

Печено агнешко по Великден

Някак си вяло минава Великден и отдаването на почит към Онзи, който е изкупил греховете ни. Понякога не знаем, че сме грешни. Друг път си въобразяваме, че другите не го знаят.

Казват, че признат грях не е грях. Обикновено признаваме греховете си, за да се похвалим, щото ако си сторил зумлук, и не се разбере за него, някак си емоционално си прецакан.

Грехът е грях в подходяща среда, при подходяща база и възможност за сравнение.

Сега да си кажем нещо полезно. Печено агнешко. Проста рецепта, за която е важно да има 2 компонента. Основното е прясно агнешко от жертвено животно, отгледано на пасище, и второто е някой, който да го нареже.

Обикновено обядът и коментарът около агнешкото се свързва с пещ и цяло агне, но тутакси споделям, че тези приказки всички ги приказваме, а някои, родени преди повече от 75 години дори помнят и усещането “Мама като го сложи в тавата, и го запечатва в пещта и сутринта е готово” …

Както се приказваше в едни приказки – или агнетата са били много дребни, което едва ли е така, или тавите …. маниии! какви тави.

Споделям също, че огромната ни фамилия, състояща се от 10 члена и членчета, успя да се справи само с около 1/8 от цялото агне. Разбира се, то беше съпроводено от шкембе чорба, чорба от агнешки чревца, дроб сърма, и други великденски украси.

Понеже идеята е в обещанието да се казват полезни и позитивни неща, то да кажа моята рецепта за печено агнешко, което се случва за 10 минути:

  • агнешкото се нарязва на порции, като в процеса на нарязване фурната се включва отдолу на 4. Давам този измерител на нагрятост, съотнесен към печка Раховец, производство 1981 година,
  • червен пипер, олио – смесват се и се разбърква
  • с ръце се омазват мръвките една по една, и се нареждат в тавата
  • вика се някой, който да пусне водата от чешмата на подходяща температура
  • в една кофичка от кисело мляко (измита) се разбърква сол на вкус и вода и с него се залива агнешкото. Гледате в тавата да има поне 2 пръста вода, защото иначе месото не е сочно
  • пъха се тавата във фурната и се пече между 45 минути и час и 15 минути. Няколко пъти се обръща месото.

Дома след това печено агнешко се пие с бира, или червено вино.

Това е! 🙂