Нотариус Милена Илчева, зам.-председател на Нотариалната камара, спират банковите измами чрез общ компютър на пълномощните

Пълномощните за банкови операции да се въвеждат в общ компютър, предлага Нотариалната камара. Служители на трезорите ще имат безплатен  достъп до него  и ще проверяват за секунди документите. Целта е да се избягнат компютърните измами.

Сега връщат клиентите при съмнения или пък се обаждат на нотариуса, заверил пълномощното, каза вчера нотариус Милена Илчева, зам.-председател на Нотариалната камара

Преди 4 г. гилдията направи със собствени средства общ компютър на пълномощните за прехвърляне на имоти и завещанията и ограничи имотните измами. Има възможност към тази единна информационна система, наречена “Единство”, да се направи отделен регистър за пълномощните за банкови операции, уточни Илчева.
В момента Нотариалната камара изгражда към нея регистър на сделките с автомобили. И е готова да предостави безплатен достъп до него на КАТ, Пътна полиция и данъчните служби, за да може във всеки момент да проверят чий е автомобилът  и дали са платени налозите за него.

Нотариус Милена Илчева, зам.-председател на Нотариалната камара

Гилдията започна изграждането на общия компютър за сделките с автомобили, преди правителството да обяви идеята си за отпадане на нотариалната заверка на тези контракти. Това е една от мерките на кабинета за облекчаване на административната тежест.

Нотариусите не отричат, че в много държави покупко-продажбата на коли не се заверява, но се опасяват, че отпадането  е прибързано и ще доведе до измами с автомобили.

Когато нотариус заверява сделката, проверява собствеността  по талон, самоличността на продавача и купувача, дали личните им карти не са фалшиви, дали колата е съсобственост на съпрузи, кои са управителите на фирмата, когато автомобилът е на фирма, дали пълномощното за продажба е истинско, платени ли са данъците.

Нотариус Милена Илчева, зам.-председател на Нотариалната камара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2331773